Symptomenkomplex: het geheel van klachten van de patiŽnt.

Sympathisch zenuwstelsel: onderdeel van het autonoom zenuwstelsel (dat een groot aantal onbewust plaatsvindende funkties reguleert); bereidt het lichaam voor op arbeid, vecht- en vlucht-reakties: fright, flight or fight.

Cytokines: de boodschapperstoffen van het afweersysteem.

 

Antivirale pathways: een reaktiemechanisme van het afweersysteem, voorbeelden: het RNAse-L-deelsysteem en het PKR-deelsysteem.

 

Natural Killer-cellen (NK-cellen): grove geschut van het afweersysteem, schakelen zieke cellen (geÔnfekteerde cellen, tumorcellen etc.) uit.

 

PCR-test: test waarbij men een specifieke pathogeen (ziektekiem) opspoort door ontbrekende stukjes van het erfelijk materiaal aan te vullen; dit in tegenstelling tot de gewone bloedtesten, die antistoffen aantonen.

 

AŽrobe verbranding: normale energieproduktie op basis van ďsuikerĒ (glucose) en zuurstof (normaal voor gewone inspanningen toereikend):

verbranding van 1 molekuul glucose levert 32 molekulen ATP (energie) op.

 

AnaŽrobe verbranding: energieproduktie zonder zuurstof (omdat die niet, meer, beschikbaar is), met als resultaat melkzuur (bijprodukt):

verbranding van 1 molekuul glucose levert (slechts) 2 molekulen ATP op.

 

B-cellen: vormen de kern voor de Th2-reaktie van het afweersysteem; maken, als plasmacellen, antistoffen aan en brengen daarmee een merkteken aan op de indringers (bakteriŽn etc). De gemerkte indringers worden daarna door andere witte bloedcellen (makrofagen etc.) uitgeschakeld.

 

T-cellen: de regisseurs van het afweersysteem (rust, Th1- of Th2-reaktie).

 

NK-cellen: het grove geschut van het afweersysteem, schakelen zieke cellen (geÔnfekteerde cellen en tumorcellen) en indringers uit.

 

Hypergammaglobulinemie: als iemand te veel afweerstoffen aanmaakt.

 

Hypogammaglobulinemie: als iemand te weinig afweerstoffen aanmaakt.

 

Agammaglobulinemie: als iemand geen afweerstoffen aanmaakt.

 

Stikstofoxide (NO): wordt o.m. door afweercellen aangemaakt om indringers uit te schakelen: vrije radikalen beschadigen zieke cellen/indringers.

 

Inflammatoire aktiviteit: ontstekingsreaktie bijv. als gevolg van een infektie.

 

RNAse-L en PKR zijn twee verschillende wapens van het afweersysteem.
RNAse-L schakelt indringers in de cel uit door deze te ďverknippenĒ.

PKR voorkomt dat de indringer zich kan reproduceren door hem te beletten de eiwitproduktiefaciliteiten (genenaktiviteit) van de gastheer te misbruiken.

 

Catecholaminen: hormonen werkzaam bij het verwerken van stress

(noradrenaline, adrenaline, dopamine en het bijnierschorshormoon cortisol).

 

Dopamine: hormoon/neurotransmitter die een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn, gemaakt uit het aminozuur tyrosine en basisgrondstof voor de hormonen adrenaline en noradrenaline.

 

Genenaktiviteit (genenexpressie): eiwitaanmaak, op basis van het produktievoorschrift/recept, dat in de genen vastligt.