Trilplaat

 

Tril je sterk

 

http://www.kuleuven.ac.be/nieuws/berichten/2003/pb23- 06 - 03 b. htm

 

In steeds meer sportscholen staat hij: de trilplaat. Onderzoekers van de Universiteit van Leuven hebben nu aangetoond dat regelmatig gebruik ervan een positief effect heeft op de spierkracht van de benen. De trillingen van de plaat veroorzaken als in een reflex het aantrekken van de spieren. 'De kracht blijkt hierdoor in dezelfde mate toe te nemen als de reguliere krachttraining,' aldus de onderzoekers.
Reeds 20 jaar geleden is de positieve werking van trillingstherapie bevestigd. Positieve resultaten worden gemeld bij, MS -, CVS -, Fibromyalgie- en reumapatiŽnten.

Welke effecten heeft een training op de trilplaat? 

 

†De spieren

Door vibratie (trilling) ontstaat er iets dat in de wetenschappelijke literatuur de tonische vibratiereflex of TVR genoemd wordt.Het betekent dat de getrilde spier bijzonder hard werkt, zonder dat u zich daarvoor in hoeft te spannen. Het is te vergelijken met wanneer de dokter met een hamertje onder de kniepees tikt en het betreffende been gestrekt wordt.
Dat is een ideale manier van trainen in gevallen waar de spier maar moeilijk kan functioneren, zoals bij verzwakte of verslapte spieren, bij oudere mensen of na letsel.

Bloedvaten


Het effect van vibratietraining op de bloedvaten is duidelijk zichtbaar en voelbaar. Na afloop van een training ziet men vaak een roze gekleurde huid van het onderbeen. Dat is een teken dat de bloedvaten in dat gebied wijd open staan.

De zenuwen


Het effect op de spier verloopt onder meer reflexmatig via het zenuwstelsel. Door de vibratietraining lukt het erop alsof door de vele trillingen per seconde zenuwbanen weer worden wakker geschud, hetgeen de positieve effecten van vibratietraining bij gedeeltelijke verlammingen zou kunnen verklaren. In de praktijk ziet men goede resultaten bij de experimentele behandeling van bijvoorbeeld MS - patiŽnten.

De botten


Osteoporose ontstaat onder meer door gebrek aan beweging, waardoor spieren op den duur verslappen, de doorbloeding afneemt en de botten te weinig belast worden. Daarnaast produceert het lichaam als gevolg van het ouder worden minder hormonen zoals testosteron, oestrogeen en groeihormoon. Maar het zijn juist die hormonen die een belangrijke rol spelen bij de botopbouw.


Het kraakbeen


Het is bekend dat wisselende druk het optimale functioneren van kraakbeen stimuleert. Hierdoor wordt de gewrichtsvloeistof herhaaldelijk tussen het kraakbeen gepompt als een spons onder water die herhaaldelijk wordt uitgeknepen. Deze intermitterende druk onderhoudt en verbetert de functie van het kraakbeen.

Hormonen


Uit onderzoek is gebleken dat na een vibratietraining de hormonen testosteron en groeihormoon in verhoogde mate worden uitgescheiden. Daarnaast vindt er een daling plaats van het stresshormoon cortisol. Testosteron en groeihormoon zijn belangrijk voor het lichamelijk en geestelijk functioneren.

Neurotransmitters


Neurotransmitters zijn stoffen die prikkels overdragen van zenuw naar zenuw. Door een verstoring in het evenwicht tussen verschillende neurotransmitters kunnen vele aandoeningen ontstaan. Bekende neurotransmitters zijn bijvoorbeeld dopamine en serotonine. Ook is bekend dat serotonine een rol speelt bij onze stemming. Een tekort aan serotonine in de hersenen kan leiden tot depressie.
Uit onderzoek blijkt dat vibratietraining ook (de werking van) neurotransmitters beÔnvloedt. Door vibratietraining verhoogt het serotoninegehalte in de hersenen en dat zou kunnen verklaren waarom men zich zeer goed voelt na vibratietraining.

Contra-indicaties

Toch is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van de trilplaat, daarom hieronder een aantal mogelijke contra- indicaties.
- zwangerschap
- thrombotische aandoeningen
- hart - en vaataandoeningen
- hartklepaandoeningen
- gewrichtsaandoeningen en artrose
- operatiewonden
- poliklinische ingrepen
- voet -, knie - en heupimplantaten
- rugklachten zoals hernia
- degeneratie van de tussenwervelschijven.

Raadpleeg in geval van twijfel altijd een deskundige.